DE TOP 10 GEZONDE SNACKS
Je ziet het nut niet van een gezonde snack? Je weet nooit wat te kiezen? Je hunkert tussendoor altijd naar ongezonde snacks? Lees dan zeker verder en leer alles over strategisch snacken.
Waarom gezonde snacks zo belangrijk zijn:
Je bloedsuikerspiegel constant houden is de allerbelangrijkste reden om gezond te snacken. Minder hunkeren naar zoet, minder honger tussendoor, voldaan zijn met een kleinere portie bij de maaltijden, je energiek voelen, je fit voelen, je beter kunnen concentreren gedurende de hele dag. Het zijn allemaal positieve gevolgen van een constante bloedsuikerspiegel. Ook neem je extra nuttige stoffen zoals voedingsvezel, vitaminen, mineralen, volwaardige eiwitten en gezonde vetten op via een gezonde snack. Allemaal stoffen die je lichaam helpen om al zijn functies te vervullen. Tot slot zal je chronische ziekten zoals diabetes, kanker en hart-en vaatziekten voorkomen door minder suiker te eten tussendoor.
De top-10-keuze-lijst van gezonde snacks
Geen inspiratie? Geen probleem! In deze lijst vind je zowel als zoetebek als als zoutliefhebber de perfecte snack.
1. Groenten kunnen altijd
Groenten zitten vol water, voedingsvezel, vitaminen en mineralen . Je kan er bijna onbeperkt van eten. Denk aan snackwortelen, kerstomaatjes, radijsjes, stukjes selder. Voeg gerust een zelfgemaakte (yoghurt)dip of hummus toe. Ook een groentesoep of een mini-salade kunnen perfect als snack. Versneden witloof met een lepel platte kaas en wat currypoeder is hier een mooi voorbeeld van.
2. Fruit in volle vrucht
Alle soorten fruit zijn gezond. Kies wel liefst voor vers of voor diepvriesfruit. Gedroogd fruit is namelijk heel geconcentreerd aan (fruit) suiker. Voeg wat kruiden zoals bijvoorbeeld kaneel toe voor wat variatie. Enkele leuke voorbeelden zijn een trosje druiven, schijfjes appel met kaneel, 2 handen frambozen, een stuk meloen of 2 mandarijnen. Komt het water je al in de mond?
3. Noten
Alle ongezouten noten zijn gezonde noten. Walnoten zijn bijzonder rijk aan omega 3 en krijgen daarom de voorkeur. Je kan vooraf een portie afwegen en in een potje meenemen naar het werk. Zo voorkom je dat je een hele zak leegsnoept.
4. Een creatieve boterham
Gezond snacken kan heel eenvoudig zijn. Kies voor een volkoren boterham met wat creatief beleg. Zelfgemaakte hummus bijvoorbeeld. Of Kippewit met wat bieslookdressing. De trage koolhydraten uit het volkoren brood zorgen ervoor dat je zonder honger door kan tot aan de volgende maaltijd.
5. De mini-shake
Een zelfgemaakte milkshake of groentesmoothie is een perfect tussendoortje. Neem voor de milkshake 150 ml melk of plantaardige melk en mix dit met bijvoorbeeld rode vruchten. Een groentesmoothie maak je door groenten te mixen met water en een kleine portie fruit. Zorg natuurlijk wel dat je een handige draagbeker in huis haalt om je shake te vervoeren.
6. Olijven
Ze zijn een goed alternatief voor ongezonde hartige snacks. Kies voor de varianten zonder kaas en eet het niet dagelijks. Per 6 grote olijven eet je namelijk ongeveer 1 gram zout.
7. Yoghurt of platte kaas
Een potje yoghurt of platte kaas met wat vers fruit of zaden is een gezonde keuze als tussendoortje. Kies wel voor soorten zonder suiker op de ingrediëntenlijst. Het fruit zal je yoghurt zoeten.
8. Geroosterde kikkererwten
Je kan een blik kikkererwten roosteren in de oven. De zoete variant maak je met kaneel en een kleine portie honing. De hartige variant maak je zonder honing en met een hartig kruid zoals paprikapoeder bijvoorbeeld. Je roostert de kikkererwten 40 minuten in een oven op 170 graden.
9. Volkorencracker met een lekkere topping
Dit is een variant op de creatieve boterham. Beleg een volkoren cracker of een volkoren rijstwafel met hummus, een vierde avocado, bruschetta, zelfgemaakte tonijnsla, platte kaas,… Ook heel lekker als hapje!
10. Jouw eigen baksel
Zelf bakken kan ookop een gezonde manier! Gebruik volkoren meel, fruit, groenten, ei en/of peulvruchten in je gebak en vermijd suiker, honing en siroop. Denk aan havermoutwafels, bananamuffins of wortelcake.
Deze snacks moet je absoluut zelf eens maken!
Geroosterde kikkererwten
Ingrediënten
-
1 blik kikkererwten (uitgelekt gewicht 265 gr)
-
2 soeplepels olie
-
2 theelepels kaneel
-
2 theelepels honing
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog met een vaatdoek Bedek de kikkererwten met wat olie en kaneel en spreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in d eoven en roer de kikkererwten af en toe door, zodat ze gelijkmatig roosteren. Roer na 30 tot 35 minuten, als de kikkererwten licht geroosterd zijn, de honing door de kikkererwten. Laat dit nog ongeveer 8 tot 10 minuten karamelliseren in de oven tot ze goedbruin en krokant zijn.
Frisse druivenstokjes
Ingrediënten voor 1 stokje
-
een lange satéprikker
-
8 druiven
Bereiding
-
Prik met het satestokje door de lengte van de druif. Schuif de druif door tot op het einde van het stokje.
-
Prik er hierna de andere druiven bij. Zorg dat je nog ruimte hebt om onderaan het stokje vast te nemen zoals een ijsje op een stokje.
-
Leg de druiven gedurende enkele uren in de diepvriezer totdat je een fris druivenijsje hebt .
Je eigen notenmengeling
Ingrediënten voor 4 porties
-
60 gr gedroogde abrikozen
-
50 gr amandelen
-
40 gr cashewnoten
-
40 gr pompoenpitten
Bereiding
-
Snij de cashewnoten overlangs door.
-
Snij de abrikozen in kleine stukjes
-
Meng alles door elkaar en verdeel over 4 porties.
Dit wist je nog niet over strategisch snacken
-
Een gezonde snack bevat maximum ongeveer 100-150 calorieën.
-
Je hoeft niet te snacken. Zorg er dan wel voor dat je hoofdmaaltijden alle nodige voedingsstoffen bevatten.
-
Door de combinatie van koolhydraten met eiwiten of vetten zal je honger langer uitblijven. Combineer daarom in de namiddag fruit best met yoghurt of noten.
-
Hoofdpijn? Verlies aan concentratie? Misschien ben je wel gedehydrateerd. Drink dus ook voldoende naast je gezonde snacks.
-
Van rode vruchten en watermeloen mag je een aardige portie eten. Heb je grote honger? Kies dan voor deze vruchten.
-
Snoep en koeken in het zicht maken het je een pak moeilijker. Zet deze ongezonde snacks dus in de kast en zet je gezonde snacks pal voor je neus.
-
Een koek is nooit de meest gezonde keuze. Als je toch voor een koek wilt kiezen, kies er dan één met zeker 6 gram voedingsvezel per 100 gram, minder dan 15 gram vet per 100 gram en minder dan 150 kcal per portie.
Veel succes,
Springbok Coaching