VERBETER JE NACHTRUST
Wanneer we terugkijken naar onze roots, zien we dat de oorsprong van de mens zich rond de Evenaar bevindt. In die ‘wereldzone’ volgt dag en nacht een 12/12-uurs ritme, dat een duidelijk verschil met zich meebrengt: nacht betekent voor de hersenen de afwezigheid van licht (=donker), voeding en beweging.
In onze moderne maatschappij hebben de meeste mensen echter een 16/8 uurs-ritme. En er is daarenboven bijna altijd ergens licht, waardoor de nacht voor velen wordt ingekort.
Hierbij enkele tips om je nachtrust , en dus ook je recuperatie, te verbeteren:
-
Geen koffie meer na 14u.
-
Het is niet omdat je langer slaapt, dat je ook beter slaapt. Je slaapt goed als je het aantal uren slaapt dat je nodig hebt (8 uur is een gemiddelde), snel inslaapt en goed doorslaapt en 's morgens ook het gevoel hebt dat je fris en uitgeslapen wakker wordt.
-
We hebben de neiging acute slapeloosheid met verkeerde strategieën aan te pakken. Door moeheid bijvoorbeeld te bevechten met koffie, dutjes overdag, alcohol voor het slapen gaan, op verschillende tijdstippen gaan slapen... Op korte termijn lijken deze strategieën effect te hebben, maar op de lange termijn zijn ze nefast, omdat ze het probleem niet alleen in stand houden, maar zelfs verergeren.
-
Beperk powernaps tot 20 minuten. Als ze langer duren, word je wakker in je diepe slaap, waardoor je je suf zal voelen. Doe ook geen dutjes meer na 15 uur, want dan knabbel je al aan je slaap van de komende nacht.
-
Wat je doet overdag beïnvloedt de kwaliteit van je slaap. Een actieve dag waarin je zowel lichamelijk als mentaal bezig bent geweest, zorgt voor een goede nacht. Sporten verhoogt de diepe slaap, waardoor je beter zal slapen. Wat nu ook weer niet wil zeggen dat je vlak voor het slapen gaan nog moet gaan sporten; je bouwt je activiteiten uiteraard af naar de avond toe. Kom ook voldoende buiten. Frisse lucht en vooral de blootstelling aan voldoende zonlicht zorgen ervoor dat je biologische klok goed blijft zitten.
-
Gebruik het uur voor je naar bed gaat geen beeldschermen meer. Geen computer, geen tablet, geen smartphone... De lichtintensiteit van die schermen is meestal veel te sterk afgestemd, waardoor je jezelf net lichttherapie geeft om wakker te worden in plaats van jezelf te kalmeren zodat je in slaap kunt vallen.
Veel Succes!
Springbok Coaching